28/2/16

Casar-se o no casar-se,


Acaba de néixer, i els seus pares tenen dubtes, inseguretats, doncs no estan casats ... potser és millor casar-se per si passa alguna cosa ...

Inicien la relació de convivència, i la parella es pregunta; som parella de fet? ens haurem de plantejar casar-nos, potser serà més convenient? que hauríem de saber si no ens casem,  ... ara tenim drets o deures nous un respecte a l’altre, distints de si ens casem, iguals ... estem desprotegits ...

La regulació catalana equipara força el matrimoni amb la convivència estable en parella en molts àmbits, i en especial, en les normes de regulació dels efectes i conseqüències de la ruptura de la convivència quan hi ha fills menors d’edat.

Els drets dels fills i les responsabilitats dels progenitors envers els seus fills són els mateixos en un i altre model de família. En ambdós models els progenitors són els representants legals dels fills menors i en tenen la potestat compartida, per tant, i en virtut de llurs responsabilitats parentals, han de tenir cura dels fills, prestar-los aliments, conviure-hi, educar-los i proporcionar-los una formació integral en pro del seu desenvolupament.

De fet, cal esmentar que la normativa catalana reconeix el fet de l’heterogeneïtat familiar, és a dir, la coexistència de diferents models de família; la família gaudeix de la protecció jurídica que determina la llei, que empara sense discriminació les relacions familiars derivades del matrimoni o de la convivència estable en parella i les famílies formades per un progenitor sol amb els seus descendents.  Es reconeixen com a membres de la família, amb els efectes que es determinin legalment, els fills de cadascun dels progenitors que convisquin en el mateix nucli familiar, com a conseqüència de la formació de famílies reconstituïdes.


A Catalunya no s’exigeix un tràmit formal per tenir l’emparament i reconeixement com a parella de fet. Com deia en un altra entrada d’aquest blog, només cal la convivència de dues persones de manera anàloga a la matrimonial, en qualsevol dels casos següents, si la convivència dura més de dos anys ininterromputs, si durant la convivència tenen un fill comú, o si formalitzen la relació en escriptura pública davant Notari. La nostra norma civil fins i tot dóna cabuda a les parelles de fet en la que un o els dos membres estan separats de fet del primer cònjuge amb qui mantenen encara el vincle matrimonial.

Ara bé, per accedir a la prestació de la pensió de viudetat, una recent sentència del Tribunal Constitucional (com explicava en aquest blog), ha establert l’aplicació de la normativa espanyola per ser reconeguts beneficiaris els membres de la parella no casada que viuen a Catalunya. Per tant, cal demostrar cinc anys de relació i, a més, a haver-se constituït com a parella de fet davant d’un notari o constar en un registre de parelles estables dos anys abans de la defunció. Només es requereix un any de matrimoni pels cònjuges. Per això en breu a Catalunya tindrem en funcionament un Registre de Parelles de fet en pro dels drets dels membres de la parella de fet en la situació esdevinguda en motiu de la resolució del tribunal. Tanmateix, per tant, serà necessari formalitzar la convivència en parella mitjançant la inscripció de la parella en l'esmentat registre o la constitució de la parella en document públic (notarial) . Cal preveure aquesta situació i anticipar-se, doncs és molt freqüent el desemparament de la parella supervivent per impossibilitat d’acreditar l’existència de la parella als efectes de l’aplicació de la normativa de la Seguretat Social.

La normativa tributària catalana reconeix la igualtat de la parella de fet i el matrimoni, tanmateix, no és pot fer la declaració d’IRPF de manera conjunta doncs la regulació estatal no contempla la convivència en parella a aquestes efectes.

Com explicava en una altre ocasió, en els drets successoris (herència) els matrimonis i les parelles estan equiparats, doncs, si no hi ha testament, els hereus són els fills i la parella és usufructuària (Dret de gaudi sobre els béns de l’herència i que consisteix a posseir el bé, usar-lo i percebre'n tots els fruits, si bé amb les limitacions d'haver de conservar-ne la forma i la substància), i si no hi ha fills, la parella és l’hereva (esdevé propietària dels béns i drets de l’herència).

A Catalunya durant el matrimoni cada cònjuge té la propietat, el gaudi, l’administració i la lliure disposició de tots els seus béns, i alhora és el responsable d’atendre els seus deutes personals amb indemnitat de l’altre cònjuge (règim econòmic matrimonial de separació de béns). Els membres de la parella estable durant la convivència en les relacions econòmiques entre ells es regeixen per allò que acordin en cada moment, ja que no estan subjectes a un règim econòmic, per tant, igualment cada un preserva el seu patrimoni propi i és responsable dels seus deutes personals. En un i altre model, és possible adquirir l’habitatge familiar o altres béns de forma conjunta, sens perjudici que cada un és propietari de la seva part, i amb pacte de supervivència, que comporta que quan qualsevol d’ells mori, el supervivent esdevingui el titular únic de la totalitat, per tant, al marge de les previsions successòries. Cal dir, que la norma estableix algunes normes de protecció de l’habitatge familiar i els creditors dels cònjuges que no existeixen en la regulació de les parelles de fet en motiu del principi de preservar l’autonomia de la voluntat de qui ha decidit precisament no està subjecte als drets i deures que deriven del model de família basat en el matrimoni.

També esdevé important com a mínim formalitzar la parella de convivència als efectes de prendre decisions mèdiques o poder tenir cura i/o administració dels béns de la nostra parella en una situació de manca de capacitat de decisió o autogovern per raó d’una malaltia o accident.  Ens podem anticipar aquestes situacions mitjançant altres instruments jurídics que també he explicat en aquest blog; testament vital, poders preventius, autotutela.

Igualment, pot ser necessari formalitzar la parella per poder acreditar el dret a exercir determinats drets o beneficis laborals, com permisos i accés a indemnitzacions.

Per tant, si bé tenim certa igualtat de drets i emparament dels distints models de família per raó de la norma catalana, encara hi ha qüestions fora de l’autogovern català que comporten diferències que poden esdevenir substancials.

Cada situació personal exigirà uns o altres documents o previsions, tanmateix, com a mínim la formalització de la convivència en parella estable, fins i tot quan hi ha fills, i potser amb més motiu, resulta del tot convenient. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada