28/2/16

Dret a decidir en l’àmbit de la nostra salut

Existeixen normes que garanteixen el dret a decidir en l’àmbit de la salut i que per tant, preveuen distintes eines per expressar de forma anticipada la nostra voluntat i així garantir-la en aquelles situacions en les quals potser no es disposa de capacitat de decisió.
Malauradament en la vida poden esdevenir situacions d’impossibilitat d’exercir el dret a decidir per un mateix, pel que, i en especial quan algú viu sol, una declaració o document de voluntats anticipades (testament vital) pot ajudar-nos a garantir el nostre dret a decidir i sobretot, pot suposar evitar conflictes familiars de desacord o dubtes sobre la nostra voluntat en una situació de tensió i de molta càrrega emocional per aquelles persones amb qui tenim una relació familiar, afectiva o molt propera. 
La llei garanteix el nostre consentiment informat en l’àmbit de la salut i preveu per tant, que el titular del dret a la informació és el mateix pacient, i és ell qui pot autoritzar que siguin informades altres persones vinculades a ell per raons familiars o de fet. Tanmateix, la norma preveu que si no disposem de capacitat per entendre la informació atès el nostre estat físic o psíquic, la informació es donarà a les persones que esmentàvem, qui endemés són les mateixes que prestaran el consentiment per representació si nosaltres no podem.
Així doncs, en un document de voluntats anticipades podem abordar com i a qui volem que s’informi i per tant, les persones que en el seu cas hauran de donar el consentiment per una actuació i/o intervenció en l‘àmbit de la nostra salut.

Igualment, cal esmentar que la llei defineix altres eines (els poders preventius i l’autotutela) per preveure com resoldre situacions de manca de capacitat suficient per decidir o tenir cura de nosaltres mateixos per raó d’una malaltia o accident.

En definitiva, aquests instruments que la norma ens posa a l’abast, ens permeten definir el que nosaltres entenem per qualitat de vida, d’acord amb el nostre projecte vital, per abordar determinades situacions que afecten la nostra salut i/o en les que no podem autogovernar-nos personal i/o econòmicament.   


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada