25/11/14

LA POTESTAT PARENTAL i decisions entorn els fills; canvi domicili i centre educatiu.

El pare i mare en virtut de les seves responsabilitats parentals han de tenir cura dels fills, prestar-los aliments, conviure-hi, educar-los i proporcionar-los una formació integral. Els progenitors, per a complir les responsabilitats parentals, tenen la potestat parental (potestat del pare i la mare) respecte als fills menors no emancipats (fins els 18 anys).  Per tant, ambdós progenitors són els representants legals dels seus fills menors d’edat.
En exercici de les responsabilitats parentals (potestat parental) els progenitors de comú acord han de decidir les qüestions relacionades amb l’estat de salut del fill, tractaments i intervencions, el tipus d’ensenyament o centre educatiu, un canvi de centre, el lloc de residència habitual i el canvi de domicili si això aparta el menor del seu entorn habitual, entre d’altres. Aquestes responsabilitats i representació, no varia pel cessament de la convivència dels pares, pel que, les decisions s’hauran de continuar prenent de comú acord en benefici i interès dels fills. Pel que, la regla general, és que existint convivència o extingida aquesta, qualsevol dels progenitors, fins i tot el guardador, necessita el consens de l’altre per tal de variar el centre educatiu del fill menor o el domicili del fill si el canvi l’aparta del seu entorn habitual. En defecte d’acord és menester l’autorització judicial.

TS, Sala Primera, de lo Civil, 536/2014, de 20 de octubre 4.- Se fija como doctrina jurisprudencial la siguiente: el cambio de residencia al extranjero del progenitor custodio puede ser judicialmente autorizado únicamente en beneficio e interés de los hijos menores bajo  su custodia que se trasladen con el. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada